Tanfolyamok: 4-6 éveseknek

Táncelőkészítő

Gyermeked folyton táncol – még akkor is, ha nem hall zenét?

Hatalmas a mozgásigénye és fáradhatatlan? Azt már tudod, hogy érdeklődik a tánc iránt, de nem tudod, hogy milyen stílust válassz neki? Ha mindenre igennel válaszoltál, a táncelőkészítő tanfolyam ideális lehet számára. A tanfolyam során játékos formában a készség-és képességfejlesztésre helyezzük a hangsúlyt, hiszen ebben az életkorban erre van szükség – nemcsak a tánctanulás szempontjából.

A tanfolyam során a gyerekek számos táncstílussal megismerkednek; tanulnak: moderntánc alapokat, showtánc-technikákat és a hiphopba is belekóstolnak. Így a tanév végére már nagyobb rálátás nyílik arra, hogy pontosan mely stílus érdekli őt igazán.

Hogyan épül fel egy táncóra?

Valamennyi óránk 60 perces, mely során a gyerekek korosztályuknak és előzetes tudásuknak megfelelő képzést kapnak. A készség-és képességfejlesztő játékok után (erről bővebben is olvashatsz itt) következik a bemelegítés és tréning. A tréningnek és bemelegítésnek nagyon fontos szerepe van, hiszen nemcsak a testünket készítjük fel a mozgásra, hanem ekkor sajátítjuk el az adott stílus alapmozdulatait és technikáját. A tréning után a koreográfia tanulás következik, majd az órát játékkal, nyújtással zárjuk.

Táncóráinkon a tánctanárok munkáját minden esetben tanársegédek is segítik, hogy minél nagyobb figyelem jusson gyermeked egyéni fejlődésére is.

Mit jelent az unalomig ismételt készség-és képességfejlesztés? Miért fontos ez a gyermekednek?

Készségek és képességek alatt – tekintsünk el a bonyolult pszichológiai és pedagógia definícióktól – olyan „tulajdonságokat értünk”, melyeket gyermekednek el kell sajátítania, gyakorolnia kell ahhoz, hogy sikeres felnőtt legyen belőle. A táncban például: gyermeked – amennyiben nincs ennek szervi oka – alkalmas arra, hogy összehangolja a kezének és lábának mozgását, amennyiben megtanítják neki azt, hogy hogyan tegye, majd pedig ezt gyakorolja. A legfontosabb készségek, képességek, melyeket táncóra alatt fejlesztünk, és, amelyre nem csak a táncórán lesz szüksége:

  • Kreativitás
  • figyelem
  • fegyelem
  • mozgáskövetés
  • mozgáskoordináció
  • hallás utáni szövegértés
  • emlékezőtehetség
  • gondolkodási műveletek (összefüggések megértése, következtetések levonása, problémamegoldás, döntés
  • szociális képességek (másokkal való együttműködés, kommunikáció, egymás segítése, konfliktuskezelés)
  • tanulási készségek
Milyen felszerelésre van szükség?

Szükség lesz váltóruhára – ami kényelmes, jól érzi magát benne a gyermek; váltócipőre – sportcipő. Kérjük, hogy a gyermek hozzon magával lezárható üvegben vizet/ásványvizet – a cukros üdítők, energiaitalok, sportitalok fogyasztását NEM támogatjuk!

Mit tanul nálunk a gyermeked?

Nemcsak táncolni. Sőt!!! Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy gyermekedből sikeres EMBER legyen felnőtt korában, ehhez pedig a tánc kiváló eszköz azon gyerekek számára, akik ezt a tevékenységet örömmel végzik, hiszen így kellőképpen nyitottak minden olyan információ befogadására is, amely nem csak a tánclépések elsajátítását jelenti. Ezért van nagyon nagy felelőssége a délutáni/iskolán kívüli foglalkozásokat tartó tanároknak, edzőknek (is) – sportágtól és mozgásformától függetlenül.

Szeretjük egymást köszönteni, néhány szót váltani egymással, amikor megérkezünk a táncórára, ezért ezt tanítjuk a gyerekeknek is. Nekik különösen fontos, hogy képesek legyenek a virtuális világon kívül is kapcsolatot teremteni. A csoportmunka során megtanulunk együtt dolgozni, ami azt jelenti, hogy megtanuljuk elfogadni a másik véleményét akkor is, ha az nem egyezik a sajátunkkal, megtanulunk kompromisszumot kötni. Megtanulunk egymásnak segíteni, együtt örülni. Megtanuljuk állni a szavunkat, és megtanuljuk, hogy milyen érzés bízni a csapattársunkban, és milyen felelősséggel jár bizalmat adni a csapattársunknak. A sort a végtelenségig lehetne folytatni, mi hisszük, hogy ezekre az alapvető emberi értékekre szükség van.

Mikor lesz gyermekedből magabiztos táncos, aki szívesen vesz részt fellépéseken, versenyeken?

Nem az első óra után. Nagyon szeretjük a lelkes szülőket, rendkívül fontos a gyerekeknek a támogatásotok, biztatásosotok, azonban kérünk Téged, ne támassz elvárásokat gyermekeddel szemben egy olyan tevékenységgel kapcsolatban, ami teljesen egyénfüggő.

A hosszú évek tapasztalata az, hogy nem jó a gyereket presszionálni. Régi közhely ugyan, de igaz, hogy mindennek megvan a maga ideje. Ez gyermekenként eltérő. Van, aki rendkívül érdeklődő, és nagyon fogékony, gyorsabban és könnyebben veszi az akadályokat, hamarabb elér egy olyan szintet, amelyre aztán a versenyzést illetően építeni lehet. Van azonban, akinek több idő szükséges ehhez.

Fontos tudni, hogy ez semmilyen esetben sem jelent minőségi különbséget: nem mondhatjuk, hogy az az ügyes, tehetséges gyerek, aki gyorsan tanul, könnyen veszi az óra akadályait. A tehetség nem egyenlő azzal, hogy a gyereknek jó a ritmusérzéke, szeret táncolni, jó a mozgáskoordinációja. Ezek készségek, amelyek mindenki esetében fejleszthetők.

A tehetség abban rejlik, hogy gyakorol-e otthon a gyermek, éveken át kitartó-e, szereti-e, érdekli-e annyira a tánc, hogy az órán kívül is foglalkozzon vele. Ha igen, akkor egyre inkább fejlődni fog. A fejlődés adja gyermekednek a valódi önbizalmat, ÖNÉRTÉKELÉST, hiszen gyermeked az órák során megtanulja megfigyelni saját fejlődését. Mitől lehetne magabiztosabb az ember, ha nem attól, hogy látja, hogy honnan hová jutott el szorgalmas, kitartó munkával, legyőzve a felmerülő nehézségeket?

Miért jó, ha táncol a gyermeked?

Először is: a mozgás öröméért, azért, mert táncolni jó. Az óra minden percében készség-képességfejlesztés zajlik, melynek pozitív hatásait az iskolai tanulmányok során is érzékelni fogjátok. Megtanul embernek lenni, barátokat szerez, kiegyensúlyozottabb lesz.